Альянс з партнерами подали до Глобального фонду  регіональну заявку щодо  забезпечення сталості ВІЛ-сервісів для ключових груп регіону СЄЦА

27 квітня, консорціум регіональних організацій Східної Європи та Центральної Азії (СЄЦА) – Альянс громадського здоров’я, Всеукраїнська мережа ЛЖВ, Центральноазіатська Асоціація ЛЖВ та Євразійська мережа здоров’я ключових груп спільно з технічними партнерами, TB People, а також партнерами з Білорусі, Грузії, Молдови, Казахстану, Киргизстану, Російської Федерації, Таджикистану, Узбекистану та України подали спільну заявку до Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією на фінансування регіональної програми по забезпеченню сталостіі ВІЛ-сервісів для ключових груп населення регіону СЄЦА.
Інноваційна за своїм змістом заявка була розроблена в результаті інтенсивного діалогу між ключовими зацікавленими сторонами регіону, в консультації з регіональними мережами спільнот, балканськими колегами, стейкхолдерами з питань туберкульозу, які також подали регіональну заявку.
Заявка дає обґрунтовану відповідь на ключове питання регіону СЄЦА – звідки, яким чином та які конкретно послуги профінансувати для ключових груп після завершення роботи Глобального фонду, аби дієво вплинути на динаміку епідемії ВІЛ/СНІДу в регіоні? На реальному досвіді бюджетної адвокації та імплементації партнерів з числа країн-членів консорціуму запропонований розрахунок потенційних економій за рахунок оптимізації найбільш витратної і часто (особливо в регіоні СЄЦА) завищеної статті державних бюджетних витрат з ВІЛ – закупівель препаратів, що дозволить заощадити як мінімум 188 млн доларів щорічно та частково спрямувати їх на фінансування послуг для ключових груп. Запропонований консорціумом розрахунок оптимізованого пакету інтервенцій для 90% представників груп ризику в країнах проекту (понад 3 мільйони осіб) коштує 157 млн доларів на рік, з урахуванням інтервенцій з прав людини і гендерно-орієнтованих підходів. Таким чином запропонований реальний шлях переходу на бюджетне фінансування з фокусом на максимізацію результативності інтервенцій для каскаду ключових груп в регіоні СЄЦА.
Програма подана у партнерстві з організаціями ключових спільнот у регіоні, а також з організаціями громадянського суспільства, державних партнерів, технічних партнерів. Майже всі партнери знаходяться в країнах СЄЦА і є виконавцями адвокаційних та імплементаційних програм, добре знають як можна на практиці змінити регіональний контекст. Партнери вважають щойно подану заявку останнім шансом нарешті реалізувати переламні стратегії в регіоні, які повинні бути максимально сфокусовані на цілях переходу і каскаду з урахуванням правових і гендерних особливостей ключових груп.
Рішення Глобального Фонду за результатами регіонального конкурсу очікується у вересні 2018 року!