Назва Проекту: Покращення якості та стійкості медикаментозного підтримуючого лікування в Україні

 

Період дії Проекту: 01 лютого 2016 року – 31 січня 2021 року

Кошторисна вартість Проекту: $ 2 500 000

Ідентифікаційний номер грантової угоди (FAIN): U2GGH001338

Правова передумова: Проект впроваджується в межах угоди між Урядом Сполучених Штатів Америки та Урядом України в рамках технічного співробітництва та допомоги від 07 травня 1992 року.

Фінансова підтримка надається Центрами контролю та профілактики захворювань США, згідно з Надзвичайним планом Президента США по боротьбі зі СНІДом (PEPFAR).

Загальна мета Проекту: надання адресної технічної допомоги програмам медикаментозного підтримуючого лікування (МПЛ) в Україні та стимулювати їх розвиток з метою покращення якості та стійкості програм і отримання довгострокових позитивних результатів у соціальній сфері та здоров’ї пацієнтів МПЛ.

Ця мета буде досягнута шляхом виконання основних цілей:

1. Розробка, тестування, апробування та оцінка фінансово стійких моделей МПЛ в окремих регіонах з метою відтворення таких моделей на національному рівні,

2. Покращення якості медичної допомоги та покращення ефективності МПЛ шляхом навчання персоналу програми сучасним принципам і підходам та подальше поширення отриманих знань в регіонах,

3. Впровадження інтегрованих моделей надання послуг (ТБ, АРТ та МПЛ) пацієнтам для покращення їх здоров’я та якості життя,

4. Розробка і впровадження моделей надання послуг після виходу з МПЛ аби зменшити частоту рецидивів серед пацієнтів.

Стратегія реалізації Проекту базується на основі ефективного співробітництва з ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» та Українським інститутом досліджень політики щодо громадського здоров’я (УІДПГЗ), Проект буде впроваджуватися в синергії із ключовими партнерами.

Основні зусилля Альянсу будуть спрямовані на загальну реалізацію та координацію Проекту, включаючи вибір регіонів, розробку та впровадження моделей МПЛ, організацію комплексного лікування, реалізацію моделі надання послуг після виходу з МПЛ, адвокацію ефективних моделей МПЛ на національному та регіональному рівнях.

ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» буде надавати організаційну та методичну підтримку, сприяти інституціоналізації моделей МПЛ та впровадженню регуляторних змін.

УІДПГЗ буде надавати допомогу в оцінці, розробці і реалізації протоколів, поновленні клінічних настанов та проведенні тренінгів.

Для забезпечення стійкості та сприяння розширенню послуг МПЛ в Україні, Альянс буде закуповувати препарати МПЛ, а ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» здійснюватиме розподіл препаратів шляхом підготовки проектів наказів МОЗ України.

Стратегія реалізації Проекту здійснюватиметься у відповідності з політикою «Здоров’я-2020», пріоритетами PEPFAR, стратегіями України і досягненнями проектів САНРАЙЗ та МЕТІДА.

Результати розробки нових моделей фінансової життєздатності МПЛ будуть включати в себе:

1. Отримання та поширення знань щодо принаймні трьох нових і ефективних моделей зі стійким фінансуванням МПЛ, апробування та оцінка цих моделей і використання даних для розширення ефективних моделей на національному рівні для щонайменше 1000 пацієнтів.

2. Покращення якості медичної допомоги в існуючих програмах MПЛ: навчання принаймні 90 медичних працівників покращить їх навички, аби вони надавали послуги МПЛ відповідно до оновлених керівних принципів.

3. Комплексні підходи до лікування будуть розширені шляхом навчання принаймні 50 адміністраторів охорони здоров’я щодо організаційних аспектів, а також підготовки принаймні 60 медичних працівників щодо знань і навичок у наданні комплексної допомоги. В результаті принаймні 25 сайтів МПЛ будуть надавати основні послуги (АРТ, ТБ) в тому ж місці, а охоплення інтегрованими послугами збільшиться й на інших сайтах МПЛ.

4. Результати моделей надання послуг після виходу з МПЛ, будуть покращені шляхом збагачення знань і навичок серед медичного персоналу програм щодо зниження дозування і показань до завершення лікування MПЛ згідно з поточним керівництвом, а також за рахунок покращення спроможності фахівців у галузі охорони здоров’я щодо підготовки пацієнтів до виписки і зв’язку з програмами реабілітації, що буде здійснюватися на національному рівні.

Контактні особи:

Філіппович Сергій Анатолійович, Директор департаменту лікування, закупівель та управління поставками, filippovych@aph.org.ua.

Коломієць Віктор Петрович, Координатор Проекту, kolomiets@aph.org.ua.