Альянс розпочинає лікування гепатиту С найефективнішим у світі препаратом

Найефективніший на сьогодні препарат прямої противірусної дії для лікування вірусного гепатиту С (ВГС) – вже в Україні! Альянс громадського здоров’я розпочинає третій етап програми лікування ВГС для представників найуразливіших груп.  У  її рамках у схемах лікування буде використовуватись новий для України препарат прямої противовірусної дії Харвоні (софосбувір/ледіпасвір), а також продовжуватиметься лікування схемами із софосбувіром. Вказані препарати мають високу ефективність, набагато менше побічних реакцій у порівнянні із традиційними схемами лікування пегільованим інтерфероном. Відповідно до даних ВООЗ ними виліковують від 94% хворих (ефект може досягати і 100%). Обидва препарати рекомендовані ВООЗ для лікування ВГС («Керівництво з скринінгу, догляду та лікування  осіб з хронічною  інфекцією гепатиту С»), а також національними клінічними протоколами (Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Вірусний гепатит С у дорослих).

У рамках третього етапу Альянс планує забезпечити доступ до безкоштовного лікування ВГС для 750 пацієнтів – представників  груп ризику та учасників АТО. Препарати для 500 курсів лікування, які вже знаходяться на складі Альянсу, отримані в якості донації.

Лікування буде проходити на базі 21 (20 державних і одна недержавна клініка) закладу охорони здоров’я  у 15 регіонах України. Загалом з червня 2015 року можливість прийняти участь у програмі надана 25 закладам охорони здоров’я  з 19 регіонів України. Альянс розглядає можливість подальшого розширення географії програми. Вперше до списку лікувальних закладів з окремою квотою (20 курсів лікування) для учасників АТО включений Головний військовий клінічний госпіталь (м. Київ).

У першій половині лютого  Альянс проведе тренінг для лікарів, які будуть призначати  лікування за новими схемами  у відповідності до рекомендацій ВООЗ та оновленого національного протоколу лікування ВГС.

Станом на 01.01.2017 доступ до лікування у рамках програми Альянсу з лікування гепатиту С отримали 1207 пацієнтів  з представників груп ризику, з яких 78% мають позитивний ВІЛ-статус. Ефективність лікування серед  пацієнтів, які пройшли контрольне обстеження через 12 тижнів після закінчення лікування, становить 94%.

Альянс також робить все можливе, аби Харвоні та інші життєво-необхідні препарати прямої дії були включені до Національного переліку основних лікарських засобів, які підлягають закупівлі за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів. На жаль, проект цього переліку, який розміщений на сайті МОЗ, взагалі не містить препаратів прямої противірусної дії, які Альянс використовує для лікування хворих вже третій рік поспіль.

Лікувальні установи, які беруть участь у третьому етапі проекту