Альянс громадського здоров’я підписав чергові два Меморандуми про взаєморозуміння та співпрацю – з Хмельницькою та Львівською обласними адміністраціями, чим зафіксував пріоритетні напрями роботи та зобов’язання по збільшенню фінансування на протидію  соціально-небезпечним захворюванням. Це черговий важливий крок на шляху реалізації державних програм протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам. Підписання нового Меморандуму свідчить про глибоке зацікавлення керівництва областей у впровадженні програм протидії цим небезпечним захворюванням та у намірах поглиблення дієвої співпраці з організаціями громадянського суспільства.

У ситуації суттєвого скорочення міжнародного донорського фінансування Україні, обмежених бюджетних можливостей, для виконання подальших зобов’язань, які взяла на себе держава, зокрема, перед Глобальним фондом, вкрай важлива ефективна співпраця і взаєморозуміння з органами державної влади на місцях. Це допомогає розширювати та підвищувати ефективність комплексних програм протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та іншим соціально небезпечним захворюванням. Вкрай важливо забезпечити виділення коштів з обласного бюджету на покриття послугами соціального та психологічного супроводу представників уразливих груп, закупівлю препаратів для лікування гепатиту тощо. Аби досягти амбітних цілей, ми об’єднуємо зусилля всіх зацікавлених сторін – з державного і недержавного секторів.

6 жовтня підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між Альянсом громадського здоров’я та Хмельницькою обласною адміністрацією. Це ще один крок до поглиблення співпраці з органами державної влади і об’єднання зусиль у досягненні амбітних цілей на шляху подолання епідемій!

«Досягти цілей 90-90-90, проголошених ООН, які зобов’язалась виконати Україна, можна лише об’єднавши ресурси місцевого та державного бюджетів та міжнародного фінансування, підсиливши роль неурядових організацій у профілактичній роботі. Альянс, як один із розпорядників коштів Глобального фонду, вносить свій регулярний внесок у протидію епідеміям в Хмельницький області – у цьому році йдеться про допомогу області на суму близько 12 млн грн. Підписання Меморандуму сприятиме більш ефективній координації нашої діяльності та збільшення внеску області у протистояння епідеміям ВІЛ-інфекції та туберкульозу» – заявив Andriy Klepikov, виконавчий директор Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health

«Інфекційні захворювання – актуальна проблема для усього світу. Ми маємо докласти усіх зусиль аби зменшити цю загрозу у нашому регіоні! Заходи, передбачені у Меморандумі про співпрацю Хмельницька обласна державна адміністрація та Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health дуже важливі. З боку обласної влади передбачено виділення коштів для ремонтів лікувальних закладів, закупівлю необхідних матеріалів, підтримка проектів з профілактики та лікування» – підсумував Олександр Корнійчук, Голова Хмельницької облдержадміністрації.

9 жовтня 2017 року відбулася урочиста церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю з Львівською обласною державною адміністрацією.

«Я вдячний неурядовим організаціям і, зокрема, Альянсу за те, що ми маємо можливість об’єднати зусилля у протидії ВІЛ та іншим небезпечним захворюванням, оскільки ця проблема не лише медичного характеру, а й соціального. Вирішити її лише лікуванням неможливо, тому так важливо, щоб ми зараз об’єднали зусилля для спільної мети, – відзначив на церемонії підписання Голова Львівської обласної адміністрації Олег Синютка. – Громадські організації в нашому суспільстві мають авторитет, можуть використовувати свої знання та досвід для реалізації різноманітних проектів. Об’єднавши їхній досвід, донорську підтримку, фінансовий потенціал області, ми можемо принести реальну допомогу людям»

Виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков відмітив: «Ми співпрацюємо з Львівською областю понад 10 років і вже вийшли на той рівень, коли обсяги роботи і плани досить амбітні, що потребує більш систематичної координації взаємодії. Цей меморандум – це не лише політичний документ, він містить конкретний внесок, які сторони вкладають у протидію епідеміям в області. Зокрема, фінансові зобов’язання Альянсу на 2017 рік – не менше 21 млн. грн. Досягти амбітних цілей 90-90-90, проголошених нещодавно ООН, які зобов’язалась виконати Україна, можна лише об’єднавши ресурси місцевого та державного бюджетів, міжнародного донорського фінансування, підсиливши роль неурядових організацій у профілактичній роботі».

Альянс – один  із офіційних співвиконавців заходів Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки   давно і успішно впроваджує проекти протидії епідеміям у Львівській та Хмельницькій областях. Зокрема, в рамках поточної програми «Інвестиції заради впливу на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції», що фінансується Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією лише у 2016 році фінансова підтримка Альянсом комплексних заходів протидії поширенню соціально небезпечних захворювань на території Львівської області становила  понад 18  млн. гривень, на території Хмельницької – понад 12 млн. грн.

Можемо стверджувати, що впровадження програм профілактики серед груп найвищого ризику інфікування ВІЛ дає позитивні результати – послугами охоплено майже 9 тисяч осіб в Львівській області, понад 5 тисяч осіб в Хмельницькій,  спостерігається динаміка до зниження рівня ризикованої поведінки серед уразливих груп. Зокрема, у Львівській області спостерігається зменшення рівня поширеності ВІЛ серед людей, які вживають ін’єкційні наркотики (21,4 % у 2015 проти 27,6% у 2011 р.) та серед секс-працівників (1% у 2015 проти  5,7% у 2011 р.). У Хмельницькій області – подібна ситуація, серед осіб, які вживають ін’єкційні наркотики  – 20,8 % у 2015 у порівнянні з 33,7% у 2011 р. та серед осіб, що надають сексуальні послуги за плату – 6,1 % у 2015 у порівнянні з 18,7% у 2011 р..

Починаючи з 2015 року за кошти Глобального фонду в Львівській області безперервним лікуванням стійкого мультирезистентного туберкульозу у повному обсязі було забезпечено 346 пацієнта, в Хмельницькій – 223. Важливо, що всі вони забезпечуються медико-соціальним супроводом місцевого товариства Червоного Хреста, завдяки чому показник виліковування таких пацієнтів суттєво вищий за середній по України (73% успішно вилікуваних пацієнтів при загальноукраїнському показнику 48%).  В рамках проекту з розширення доступу до ефективного лікування вірусного гепатиту С у Львівській області 64 пацієнти з груп підвищеного  ризику вже пройшли лікування інноваційними препаратами прямої противірусної дії, 28 пацієнтів розпочали лікування у Хмельницькому.  Альянс першим розпочав таку програму, що  дає найвищий   результат – понад 95% хворих повністю виліковуються.

Втім, у ситуації суттєвого скорочення міжнародного донорського фінансування Україні, обмежених бюджетних можливостей,  для виконання подальших зобов’язань, які взяла на себе держава, зокрема, перед Глобальним фондом, вкрай важлива ефективна співпраця і взаєморозуміння з органами державної влади на місцях. Це допомогає розширювати та підвищувати ефективність комплексних програм протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та іншим соціально небезпечним захворюванням. Вкрай важливо забезпечити виділення коштів з обласного бюджету на покриття послугами соціального та психологічного супроводу представників уразливих груп, закупівлю препаратів для лікування гепатиту  тощо. Аби досягти амбітних цілей, ми  об’єднуємо зусилля всіх зацікавлених сторін – з державного і недержавного секторів.

Саме тому підтримка з боку голів обласних державної адміністрацій вкрай важливі для досягнення ефективної відповіді на епідемії.

Висвітлення подій:

Хмельницька обласна адміністрація

ТВ 7, Хмельницький

Відео підписання у Львівській обласній адміністрації