19 жовтня підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з Кіровоградською обласною державною адміністрацією. Ще один крок на шляху об’єднання всіх ключових гравців для подолання епідемій!

Альянс робить значний внесок у подолання епідемій у Кіровоградській області. Зокрема, у 2016 році обсяг фінансування комплексних заходів з  протидії поширенню вищезазначених захворювань на території області складав  17,2  млн. грн.

Завдяки злагодженій роботі трьох громадських організацій, що працюють в області (Благодійний фонд «Повернення до життя», Кіровоградське відділення Мережі ЛЖВ, Ромський жіночій фонд «Чіріклі») , послуги з профілактики ВІЛ  отримують близько 6 тисяч осіб з груп найвищого ризику інфікування,  спостерігається чітка динаміка до зниження рівня ризикованої поведінки серед уразливих груп – а завдяки цьому знижуються небезпеки  подальшого розповсюдження ВІЛ серед загального населення.

Окрім діяльності в галузі ВІЛ/СНІДу Альянс також допомагає області протидіяти епідеміям туберкульозу та вірусних гепатитів. За час реалізації гранту Глобального фонду (2015 – 2017 роки) в Кіровоградській області лікуванням забезпечено 335 пацієнтів  з МРТБ. Дає свій позитивний результат і впровадження за підтримки Альянсу програми  медико-соціального супроводу пацієнтів зі стійким, мультирезистентним туберкульозом на амбулаторному етапі лікування, який реалізується через обласну організацію  Товариства Червоного Хреста України. За результатами лікування пацієнтів з когорти 2014 року ефективність лікування в проекті склала 81,1% (аналогічний показник ефективності лікування  пацієнтів з МРТБ в області  без супроводу становить лише 55%). Характерно, що медико-соціальним супроводом в рамках програми забезпечені не лише пацієнти, які отримують лікування за кошти Глобального фонду, а й ті хворі, які   отримують лікування за кошти державного бюджету.

Водночас Альянс допоміг області запровадити лікування вірусного гепатиту С найновітнішими препаратами прямої дії “Совалді” та “Харвоні”. За період 2016-2017 років в рамках Договору про співпрацю між Альянсом та закладом охорони здоров`я лікування надано 47-ми пацієнтам із ефективністю лікування до 100%.

В обласному бюджеті передбачені кошти на протидію ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та вірусними гепатитам. Але ми не можемо забезпечити цю потребу в повному обсязі, тому фінансова допомога у сумі понад 20 мільйонів гривень від Альянсу для нас дуже важлива. Це значна увага від неурядових організацій до проблем наших людей, – підкреслив голова облдержадміністрації під час підписання Меморандуму. – Упродовж останніх років було виділено значні кошти на реконструкцію, обладнання та оснащення медичних закладів області. Ми виділяємо кошти з обласного бюджету і на медичні препарати для різних категорій населення, у тому числі і для учасників антитерористичної операції. Важливо, що неурядовий благодійний фонд допомагає фінансово і стимулює владу до відповідних рішень стосовно інвестування у здоров’я людей””.

Як сказав на церемонії підписання Виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков, «В  умовах економічної кризи,  обмежених  бюджетних можливостей та скорочення міжнародного донорського фінансування, досягти цілей 90-90-90, проголошених ООН, які зобов’язалась виконати Україна, можна лише об’єднавши  ресурси місцевого та державного бюджетів та міжнародного фінансування, підсиливши роль неурядових організацій у профілактичній роботі. Альянс, як один із розпорядників фінансової допомоги Глобального фонду, щорічно вносить свій вагомий внесок у протидію епідеміям у Кіровоградській області  – у поточному, 2017 році, йдеться про допомогу області на суму понад 21,5 млн. грн. – це на 25% більше, ніж у попередньому році. Підписання Меморандуму сприятиме більш ефективній координації нашої діяльності та збільшення внеску області у протистояння епідеміям ВІЛ-інфекції, туберкульозу та вірусних гепатитів».