Альянс громадського здоров’я взяв активну участь у роботі 25-ї Міжнародної конференції зі зменшення шкоди, яка проходила у Монреалі 14 – 17 травня 2017 року. Це ключова подія для експертів та фахівців, що працюють у сфері зменшення шкоди, дослідників, активістів, а також представників уразливих спільнот – споживачів наркотиків, секс-працівників, чоловіків, які мають секс з чоловіками. Столиця єдиної франкомовної провінції Канади, яка святкує своє 375-річчя, на чотири дні стала мозковим центром, де підсумовувались результати та визначались ключові вектори діяльності на наступні роки. У роботі конференції взяли участь понад 1000 делегатів з більш ніж 70 країн світу. 40 сесій, 25 просторів для діалогу, 8 семінарів, показ 26 документальних фільмів та відео, понад 20 виставочних павільйонів з різними цікавинками, вручення трьох премій – все це яскраво показало глобальні тренди зменшення шкоди та забезпечило різноманітну програму для активістів спільнот та фахівців зменшення шкоди.

Альянс громадського здоров’я виступив активним учасником конференції, зокрема, було зроблено чотири усні презентації, а також представлено шість постерів.

Менеджер проекту PITCH Антон Басенко, в якості члена Правління Міжнародної мережі людей, що вживають наркотики (ІНПУД), представляючи євразійський регіон та мережу ЄСЛУН, виступив на традиційній зустрічі ІНПУД, яка завжди передує Конференції, відображаючи позицію спільноти ЛВН та формулює чіткі меседжі для глобальної спільноти з питань зменшення шкоди. «2 роки, що пролетіли з попередньої конференції в Куала-Лумпур (Малайзія), були дуже непростими, як для ІНПУД, так і для нашого регіону, – підсумовує він. –  Але сьогодні, звітуючи за попередні роки, ми маємо честь привітати нове правління, нового виконавчого директора, нову структуру та нову стратегію, до якої спільнота ЛВН регіону СЄЦА адресує проблеми, потреби та побажання, будучи впевненими в реальній підтримці з боку наших міжнародних братів та сестер».

Презентації на конференції відображали успішний досвід роботи Альянсу у сфері зменшення шкоди. Заступник виконавчого директора з програмної діяльності Павло Смирнов, зокрема, поділився успішним досвідом впровадження найбільшої в регіоні програми зменшення шкоди, якою охоплено близько 250 000 наркоспоживачів. Також Павло Смирнов презентував підхід зменшення шкоди як платформу для збільшення доступу до лікування ВІЛ серед СІН та кращі практики  Альянсу громадського здоров’я, зокрема лікування за підтримки спільнот (СІТІ) та оптимізований пошук випадків (OCF), які викликали схвальні відгуки та численні запитання від аудиторії щодо можливості впровадження таких підходів в інших країнах. Особливо приємно, коли досвід Альянсу та України вкотре визнається на глобальному міжнародному рівні. Презентації Павла передував виступ представника штаб-квартири ВООЗ Аннетт Верстер, яка в окремих слайдах відзначила приклад України щодо наявності та найвищої якості даних по каскаду послуг та національних оціночних даних щодо груп ризику: «Я хочу подякувати Україні, так як робота ВООЗ будується саме на таких адекватних даних з країн, адже лише маючи достовірні дані по усьому каскаду, ми можемо чітко усвідомлювати, де знаходиться світ на шляху до глобальних цілей 90-90-90».

Важливою темою, яка обговорювалась на конференції була реформа наркополітики та декриміналізація споживачів наркотиків. Асоційований директор з політики та партнерства Альянсу Павло Скала у своїй презентації на сесії «Поліція та зменшення шкоди»  представив останні  цікаві напрацювання та  ефективні підходи до взаємодії  з національною поліцією на  відповідальному етапі її реформування. Напрацьований досвід Альянсу щодо проведення всеукраїнського тестування представників силових структур на вірусний гепатит С (у 2015 році на ВГС було протестовано понад 4,5 тис осіб), подальше використання практики  самотестування швидкими тестами під час навчальних заходів для поліції у поєднанні з демонстрацією нових навчально-освітніх фільмів з проблематики зменшення шкоди (напрацьовані Офісом UNODC в Україні спільно з громадськими організаціями, які впроваджують програми зменшення шкоди),  у поєднанні з інтересом  аудиторії до шляхів реагування  на актуальні виклики у поширенні епідемії ВІЛ та ВГС на сході України, викликали  чималу зацікавленість учасників конференції.

Надзвичайно цікавою була і презентація роботи Національної гарячої лінії з питань наркозалежності та ЗПТ, як ​ефективного правозахисного, адвокаційного та інформаційного механізму – досвід роботи, яка впроваджується силами представників спільноти СІН/ЗПТ за підтримки Альянсу, презентувала керівник партнерської самоорганізації батьків та пацієнтів ЗПТ «Надія та довіра» Світлана Ткаля. Це єдина з українських організацій-партнерів, яка виборола можливість виступити з усною презентацією на конференції.  Інформація викликала зацікавлення представників різних країн – навіть Австралія та Великобританія придивляються до цього досвіду саме з позиції забезпечення таких механізмів у себе в форматі «рівний-рівному».

Не менш цікавими та інформативними були постери, які представили на конференції співробітники Альянсу разом з партнерами:

  • «Позитивна динаміка чи реальна ситуація з декриміналізацією наркоспоживачів в Україні! (Павло Скала, Наталія Кравченко, Андрій Толопіло)
  • «Доступ до лікування гепатиту С для ключових груп населення в Східній Європі та Центральній Азії (Людмила Майстат, Наталія Кравченко, Павло Скала )
  • «Збільшення впливу програм зменшення шкоди у відповідь на епідемію ВІЛ і ВГС через інтегрований підхід до тестування у прив’язці до лікування та догляду» (Наталія Кравченко, Людмила Майстат, Павло Скала)
  • «Розширення доступу до лікування ВГС для ЛВН в Україні» (Павло Скала, Людмила Майстат, Наталія Кравченко)
  • «Формативне дослідження про інноваційні інтервенції зі зменшення шкоди серед підлітків в Україні» (Яна Сазонова, В’ячеслав Кушаков, Ірина Жарук).
  • «На шляху до обміну шприців в тюрмах. Впровадження послуг зі зменшення шкоди на базі служби пробації» (Антон Басенко) привертав до себе увагу всі дні конференції, і особливо важливими були привітання та запитання від представників міністерства охорони здоров’я та соціальних послуг Провінції Квебек та Департаменту Виправних Закладів Канади (Corrections Сanada), так як саме Канада надає багатомільйонну підтримку на реформування пенітенціарної системи в Україні .

Також у рамках конференції пройшла сателітна зустріч «Зменшення шкоди, яке доводить майбутнє», сфокусована на сталих цілях розвитку. В її роботі взяла участь старший менеджер з міжнародної технічної підтримки Альянсу Марина Брага.  Вона презентувала проект по роботі із підлітками, які вживають наркотики, що виконується Альянсом та його партнерами за підтримки СНІД Фонду Елтона Джона. «Конференція продемонструвала, що навіть у такій прогресивній країні щодо доступності та якості послуг для споживачів наркотиків, як Канада, існують свої проблеми та виклики, що змушує спільноту активістів будувати мости між стейкхолдерами та вимагати від державних посадовців швидко реагувати на зміни у наркосцені та останні досягнення науки», – відмітила вона.

Співробітники Альянсу мали нагоду зробити промоцію Академії Зменшення Шкоди  – міжнародного курсу для підготовки експертів в сфері зменшення шкоди, наступний цикл якої запланований на вересень 2017 року.

Конференція підсумувала існуючий досвід, визначила проблеми, а також нові тренди, які впливатимуть на розвиток наркополітики та зменшення шкоди в найближчі роки. З тем, які набирають все більших обертів, або взагалі є новими трендами можна визначити: доступ до лікування ВГС серед СІН, гендерні підходи, нові наркотики та зміни глобальної наркосцени (синтетичні опіоїди (фентаніли), та стимулятори (напр. мефедрон), та наслідки з цим пов’язані (передозування, захворювання, смертність), нові форми налоксону та нові витратні матеріали для зменшення шкоди серед  споживачів неін’єкційних наркотиків, нові підходи ЗШ через всесвітню онлайн-мережу, «хімічний секс» (вживання ін’єкційних та неін’єкційних ПАР спеціально для заняття сексом), лікування наркотичної залежності ібогаїном або іншими психоделічними речовинами (аяуаска та інше). Критична ситуація що склалася в Канаді з «бумом» передозувань від опіоїдів та смертей, пов’язаних з поширенням таких небезпечних синтетичних речовин, як фентаніл та карфентаніл, змусила спільноту СІН Канади прямо під час офіційного виступу на відкритті конференції міністра охорони здоров’я Канади Джейн Філпот демонстративно встати спиною та  розгорнути транспаранти з надписом «Доки вони говорять, ми вмираємо» та вигукувати заклики до негайного вирішення проблеми».