31 серпня 2018 р. Альянс громадського здоров’я (Альянс) спільно з Всеукраїнським об’єднанням людей з наркозалежністю («ВОЛНА») та іншими партнерами провели перед будинком Уряду України інформаційно-просвітницьку акцію «Мовчання вбиває!» з нагоди Міжнародного дня поінформованості про передозування, який відзначається у всьому світі 31 серпня.

Представники спільноти ЛЖН (людей, що живуть з наркозалежністю), журналісти та пересічні громадяни мали змогу абсолютно безкоштовно пройти медичне консультування у мобільних амбулаторіях, отримати кваліфіковану консультацію лікарів та соціальних працівників, ознайомитися з інформаційними матеріалами стосовно передозувань та отримати лікарський препарат одна ін’єкція якого може врятувати життя людині у разі передозування опіоїдами.

Близько 200 тисяч людей у світі щорічно вмирають від передозування наркотиками!

Лише у США за минулий рік від смертельних передозувань загинуло понад 60 тис. людей! Офіційна статистика померлих від передозувань в Україні має формальний характер і взагалі не відображає реального стану небезпечної проблеми. Зазвичай причиною смерті у подібних випадках в Україні вказують «гостру серцеву недостатність», лише у парі сотень подібних випадків щорічно фігурують обставини, пов’язані зі вживанням наркотиків.

Починаючи з 2001 року у цей день, 31 серпня, сотні тисяч людей в усьому світі висловлюють своє співчуття родинам та друзям жертв передозування наркотиками та згадують тих, кого вони втратили. Жодна людина не має зазнавати переслідування або дискримінації через наркозалежність або внаслідок передозування наркотиків.

За результатами біоповедінкового дослідження, проведеного Альянсом серед людей, які вживають ін’єкційні наркотики (ЛВІН) в Україні у 2017-2018 роках, 5% респондентів вказали, що у них були випадки передозування протягом останніх 12 місяців. Найбільший відсоток передозувань зафіксовано серед наркозалежних, які проживають у столиці України – 14% .

Налоксон – рятує життя!

За результатами дослідження  ми впевнено можемо казати про  більш ніж 17 тисяч наркозалежних в Україні, які  щорічно стикаються з передозуванням. Багато хто з них помирає. Передозування опіоїдами – найбільш ризикована ситуація. Про це заявили 27%  опитаних наркозалежних. Для запобігання смертельним наслідкам серед споживачів  опіоїдів Альянс з 2010 року застосовує в своїх програмах комплексної профілактики відомий лікарський препарат «Налоксон».

«Як пасок безпеки в автомобілі рятує життя при аварії, так і препарат Налоксон найбільш ефективно рятує життя при передозуванні наркотиками. Цей препарат антидот має бути в наявності у таких кризових ситуаціях, і укол постраждалому має зробити той, хто поруч – лікар швидкої, парамедик, соціальний працівник, друг, сусід, перехожий. Альянс завдяки поширенню препарату Налоксон та тренінгам з його використання вже врятував життя тисячам українців», – говорить Андрій Клепіков, Виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я.

За 8 років в рамках програм профілактики за підтримки Альянсу було поширено понад 10,4 тис. одиниць Налоксону. Враховуючи доведену ефективність вказаного препарату, в рамках профілактичних програм цього року, Альянс забезпечує закупівлю понад 11 тис. одиниць Налоксону. Символічно, що саме на початку цього року МОЗ України виключив Налоксон зі списку обмежених в обігу рецептурних лікарських препаратів і відтепер він доступний для усіх, хто його потребує.

226 тис. наркозалежних  в Україні вже залучено до програм профілактики!

Сьогодні в Україні налічується 347 тисяч людей, які вживають ін’єкційні наркотики (ЛВІН). Альянс в рамках  програм комплексної профілактики ВІЛ-інфекції та вірусного гепатиту С  у 2017 році охопив мінімальним пакетом відповідних послуг 226  тисяч наркозалежних людей. В рамках цих програм розповсюджено 29 млн. одноразових шприців та голок, протестовано швидкими тестами на ВІЛ 164 тис. наркоспоживачів ( у 3 тис. осіб результат тесту виявився позитивний, 2389 ЛВІН розпочали антиретровірусну терапію), надано 1,4 млн. консультацій соціальними та медичними працівниками.

Замісна підтримувальна терапія – реальна альтернатива незаконному вживанню небезпечних наркотиків!

Одним із напрямів роботи Альянсу з 2005 року є розвиток замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). Сьогодні в рамках чинної Загальнодержавної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, 10,7 тис. наркозалежних пацієнтів отримують лікування ЗПТ у 190 медзакладах різного профілю в Україні. Сьогодні це найбільша програма серед країн Східної Європи та Центральної Азії. Цього року Альянс поступово передає її під патронат МОЗ України: сьогодні вже 72,8% пацієнтів лікуються препаратами ЗПТ, закупленими за кошти державного бюджету.

***

Альянс громадського здоров’я працює у сфері профілактики та зменшення шкоди серед споживачів ін’єкційних наркотиків понад 17 років. У 2017 році Альянс забезпечив діяльність програм профілактики серед ЛВІН на всій території України, регулярно надаючи послуги 226 тисячам наркозалежних. За підтримки Альянсу було проведено 90 755 тестувань на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), та гепатит С, виявлено 17 958 позитивних результатів. Проведено 110 721 скринінг-опитувань ЛВІН з раннього виявлення туберкульозу, виявлено 7 333 позитивних результати за підсумками анкетування, 5 415 осіб звернулись по діагностику. 

http://aph.org.ua/wp-content/uploads/2018/08/Richnyj-Zvit-2017__sait.pdf