Акція-ілюзіон «Граблі української наркополітики!»

26 червня на майдані Незалежності відбулась акція-ілюзіон «Граблі української наркополітики!», у рамках якої пересічні наркоспоживачі, громадські активісти та правозахисники представляли реальні картини та вигаданих персонажів, що мають стосунок до «війни з наркотиками» та катувань наркозалежних в Україні.

Київ традиційно приєднався до світового тренду – сьогодні на майдані Незалежності відбулась акція-ілюзіон «Граблі української наркополітики!», у рамках якої пересічні наркоспоживачі, громадські активісти та правозахисники представляли реальні картини та вигаданих персонажів,  що мають стосунок до «війни з наркотиками»  та катувань наркозалежних в Україні.

Серед чисельних «героїв» імпровізованого ілюзіону найбільш популярними були:

  • скелет у формі працівника міліції, що загинув від «ходіння по граблях»;
  • поліцейський, що прямує по асфальту на дерев’яних лижах;
  • наркозалежний у протигазі, ноги якого замуровано у корито з бетоном;
  • лікарі та медсестри, що лікують від наркозалежності електричним струмом та гіпнозом;
  • «працівники спецслужб», які підкидають людям наркотики.

Учасники дійства закликали відмовитися від безглуздої «війни з наркотиками», яка у багатьох країнах світу, зокрема в Україні, зводиться до кримінального переслідування хронічно залежних людей.

«Ходіння по власних граблях – це національна традиція в Україні! Репресивна державна наркополітика неефективна, правоохоронна система, у т.ч.  нова поліція, продовжує «їхати по асфальту» на репресивних радянських дерев’яних лижах або фактично закатувати хворих людей катком в асфальт. Кожен десятий ув’язнений відбуває покарання  за «наркозлочини», у 2016 році понад 5 тисяч людей було засуджено за зберігання наркотиків у такій кількості, яка у більшості європейських країн взагалі не вважається кримінальним правопорушенням. При цьому організований наркобізнес ніхто не чіпає. Через  неадекватно низькі «пороги» притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне зберігання наркотиків («таблиці розмірів», встановлені Міністерством охорони здоров’я України), рівень криміналізації наркозалежних людей в Україні у 200-600 разів вищий, ніж у Німеччині, Чехії, Іспанії або Португалії»,  – cтверджує Павло Скала, представник Альянсу громадського здоров’я, експерт з наркополітики та національний координатор кампанії «Support. Don’t Punish» в Україні.

«Безвіз вже є, а гуманної наркополітики досі немає! В результаті тривалої війни з нами – наркозалежними людьми – сотні мільйонів гривень, зібраних з платників податків, продовжують витрачатися на  консервацію репресивної моделі, тюрми перетворилися на інкубатори інфекційних захворювань, де ув’язнені помирають переважно від СНІДу та туберкульозу, а   в країні   не  вщухають  епідемії  соціально-небезпечних хвороб,  для боротьби з якими у держави не вистачає власних фінансових ресурсів. Сьогодні у цій акції з відкритими обличчями або у масках беруть участь десятки наркозалежних людей, яких в Україні налічується майже 350 тисяч, а у світі – понад 12 мільйонів», – заявив Антон Басенко, співкоординатор національної кампанії, лідер Українського об’єднання людей, які живуть з наркозалежністю (UkrPUD), інвалід 2-ої групи з  понад 20 річним стажем вживання наркотиків, один з перших пацієнтів замісної підтримувальної терапії в Україні.

***

Світова кампанія за зміни репресивної наркополітики «ПІДТРИМАТИ, НЕ КАРАТИ!» (Support. Don’t Punish) була започаткована у 2013 році. Того ж року Україна долучилася  до глобальної акції, що проходила у 41 містах світу.   Цьогорічна акція продовжує перформанс 2015 року «Спецоперація по боротьбі з наркобізненсом».   У 2017 р.  акція відбувається у 190 містах 80 країн світу, у  у т.ч. у Києві та Кропивницькому.

Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їхнім незаконним обігом (англ. International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking)  відзначається з 1987 року за рішенням  Генеральної Асамблеї ООН.

Міжнародний день на підтримку жертв катувань (англ. International Day in Support of Torture Victims) установлено 1997 року Генеральною Асамблеєю ООН за рекомендацією Економічної та Соціальної Ради ООН для викорінювання катувань і забезпечення ефективного функціонування Конвенції проти катувань і інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, що набула чинності 26 червня 1987 року.

Організатори національної кампанії «ПІДТРИМАТИ, НЕ КАРАТИ!»: Українське об’єднання людей, які живуть з наркозалежністю  та Альянс громадського здоров’я.  Партнери: Євразійська мережа людей, що вживають наркотики та  громадські організації  міста Києва: (Громадська організація “Клуб “Еней“, Всеукраїнська благодійна організація «Конвіктус Україна»  МБФ «Вертикаль», БО «Всеукраїнська Ліга «Легалайф») та інші неурядові організації з багатьох куточків України.

Замісна підтримувальна терапія впроваджується в Україні з 2004 року. Лікуванням охоплено понад 9 600 наркозалежних пацієнтів в усіх регіонах, окрім окупованого Криму та неконтрольованої території Сходу України.