З нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитом – 28 липня! 5 000 пацієнтів отримали сучасне безкоштовне лікування вірусного гепатиту С в інноваційній програмі Альянсу громадського здоров’я!

У 2015 році, після багаторічної попередньої  підготовчої роботи, Альянс громадського здоров’я  ініціювавбезкоштовну програму  лікування вірусного гепатиту  С(ВГС), а вже через рік  пацієнти з груп ризику  першими в Україні почали отримувати лікування ВГС-інфекції  сучасними препаратами прямої противірусної дії  (до  того  часу терапія  проводилась інтерферонами,  що супроводжувалося чисельними  побічними реакціями,  перериванням  лікування,  ефективність якого не перевищувала 50%). У 2017 році за ініціативи Альянсу, вперше в нашій державі, скринінг, діагностика та лікування вірусного гепатиту С стали доступними  для ув’язнених у пенітенціарних установах.

Ефективність лікування ВГС в програмах Альянсу досягла 98%!

У 2019 році, за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, Альянс закупив  3740 нових курсів лікування ВГС. Відповідно до рекомендацій ВООЗ ми застосовуємо генеричні препарати прямої противірусної дії,  пангенотипні (універсальні) схеми лікування та спрощений підхід до діагностики. Лише у цьому році лікування успішно завершили понад тисячу пацієнтів, прихильність до лікування наразі  становить рекордні 99,5%!

Сьогодні наша програма  забезпечує доступ до лікування  ВГС пацієнтам ключових груп з коінфекцією ВІЛ/ВГС  з усіх куточків  України, у тому  числі з тимчасово непідконтрольних територій, а також у 13 установах Державної кримінально-виконавчої служби України. Лише у  2020  році ми розширили охоплення лікуванням на Закарпаття, Луганську, Донецьку, Тернопільську, та Волинську та  Чернівецьку  області.

Навіть у  умовах суворих карантинних обмежень, пов’язаних з пандемією COVID19, кейс- менеджери  проекту супроводжують кожного пацієнта, успішно забезпечують безперервність терапії та високу прихильність до лікування. Унікальний досвід з профілактики повторного лікування під час карантину та креативні підходи до передачі набутих знань допомогли нам   розробити тематичний інформаційний матеріал, що містить найбільш популярні запитання, які пацієнти порушують перед соціальними працівниками.

За п’ять років роботи програми лікування ВГС Альянсу:

  • 5000 пацієнтів вже отримали або наразі отримують лікування
  • Відбулась еволюція лікування від інтерферонових до сучасних пангенотипних/універсальних схем
  • Лікування та основна діагностика надаються пацієнтам безкоштовно
  • Закупівельна вартість препаратів прямої противірусної дії (що надаються пацієнтам безкоштовно) знижена з $900 до найнижчої для України ціни – 75 доларів США за стандартний 12 тижневий курс лікування
  • Впроваджено спрощений підхід до діагностики ВГС
  • Вперше діагностика ВГС виконується з використанням системи GeneXpert безпосередньо в лікувальних закладах України
  • До діагностики ВГС вперше залучені обласні лабораторні центри МОЗ
  • Впроваджена та доведена ефективність моделі освітніх заходів для пацієнтів ключових груп щодо шляхів передачі вірусу, безпечної поведінки, профілактики повторного інфікування ВГС
  • Надається каскад послуг шляхом переадресації клієнтів програм профілактики з позитивним результатом швидких тестів на ВГС до програми лікування
  • Каскад послуг отримують пацієнти пенітенціарного сектору
  • Здійснюється 100% моніторинг якості лікування
  • Вперше виконано дослідження з рівнів реінфекції ВГС серед успішно вилікуваних пацієнтів ключових груп
  • Забезпечена сталість програми, для чого  залучені різні джерела фінансування

Сьогодні, у Всесвітній день боротьби з гепатитами, ми щиро дякуємо лікарям, кейс менеджерам та пацієнтам за їхню віддану участь в програмі лікування Альянсу, за   неоціненний  внесок  у справу елімінації вірусних гепатитів в Україні.

Програма Альянсу з лікування вірусного гепатиту С  включена до Компендіуму кращих практик сектору охорони здоров’я щодо відповіді на вірусні гепатити в Європейському регіоні ВООЗ  – Compendium of good practices in the health sector response to viral hepatitis in the WHO European Region.


Довідково:

Дані ВООЗ свідчать, що Україна є єдиною з країн європейського регіону, яка увійшла до переліку з 28 держав, які мають найбільший тягар вірусних гепатитів в світі.  За оціночними даними, до 5% населення України інфіковано вірусним гепатитом С, що становить від 1 до 2 мільйонів громадян України, які потребують лікування. 

Існуюча в Україні  система епідеміологічного нагляду за вірусними гепатитами та обмежений доступ до послуг діагностики та лікування не дають можливості повною мірою оцінити рівень тягаря зазначених захворювань. Тих, хто знають про свій стан щодо ВГС, – у десятки разів менше, адже відповідно до інформації Центру громадського здоров’я МОЗ України станом на січень 2020-го року в Україні кількість інфікованих ВГС оцінюється у 1 342 418 людей. Під медичним наглядом перебуває лише 87 269 осіб (6,5% від оціночної кількості).

Оскільки хвороба часто протікає безсимтомно або малосимптомно («німий характер інфекції») та залишається без лікування, хронічний гепатит С становить основну причину цирозу печінки та первинного раку печінки. Особливості клінічного перебігу ВГС призводять до пізнього розпізнавання захворювання, часто на термінальних стадіях захворювання печінки.

У листопаді 2019 року Україна приєдналася до Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів B та C, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Цілями реалізації Державної стратегії до 2030 року є:

  • попередження 90% нових випадків вірусних гепатитів;
  • 90% осіб, які хворіють на ВГ, будуть продіагностовані та знатимуть про свою хворобу;
  • до 90% хворих отримають лікування, яке буде ефективним і призведе до повного одужання (для ВГC) або ефективного контролю хвороби (для ВГB). 

Compendium of good practices in the health sector response to viral hepatitis in the WHO European Region

Тестування — єдиний можливий спосіб діагностики вірусних гепатитів.

Національна гаряча лінія з питань вірусних гепатитів: 0-800-50-33-10

МБФ «Альянс громадського здоров’я»

http://aph.org.ua/       https://www.facebook.com/AlliancePublicHealth