Четвертий цикл Академії зменшення шкоди пройшов у Малайзії

Учасники з 13 країн з 22 по 26 січня 2018 року зібрались у Малайзії для навчання за третім модулем четвертого циклу Академії зменшення шкоди. Організатором заходу виступив Альянс громадського здоров’я, і це перший досвід проведення Академії в цій країні. Можливим це стало завдяки підтримці з боку Малайзійської ради з питань СНІДу, чиї співробітники гостинно опікувались учасниками, організували навчальні візити до місцевих організацій та професійно організували сесії, аби ознайомити із досвідом впровадження програми зменшення шкоди в Малайзії.

У рамках третього модуля були розглянуті важливі питання політики, адвокації, розширення можливостей громад та мобілізації ресурсів, що викликало глибоку зацікавленість та активну дискусію, а також дало змогу поглибити знання та розвинути лідерські навички учасників.

Основні  фасилітатори навчальної програми створили особливу атмосферу для учасників.  Глорія Лай з Міжнародного консорціуму з наркополітики поділилася своїм досвідом щодо впровадження діяльності з політики та адвокації. Тетяна Дешко з Альянсу громадського здоров’я зосередилась на теорії та практиці ефективної адвокації, навівши приклади успішних практик з України та інших країн, а також мотивувала учасників планувати свої подальші активності після завершення курсу. Професор Адіба Камарулзаман (Університет Малайзії) ознайомила учасників з питаннями глобальної політики та прикладами з Малайзії.  Доктор Аніта Сулайман з Міністерства охорони здоров’я ознайомила учасників з досвідом підтримки Урядом Малайзії програм зменшення шкоди. Едо Насутіон з Індонезійської мережі  споживачів наркотиків та Яті Джонет з Малайзійської ради зі СНІДу поділилися своїми досягненнями  щодо розвитку лідерства та розширення можливостей людей, які вживають наркотики. Закі Арзмі з Малайзійської ради зі СНІДу та журналістка Одрі Едвардс допомагали учасникам розвивати навички роботи із засобами масової інформації щодо висвітлення тематики зменшення шкоди.

Учасники отримали сертифікати від Заступника голови Місії Посольства України в Малайзії Кирила Калити, який привітав їх та побажав усього найкращого у подальшій роботі щодо розробки програм зменшення шкоди у своїх країнах. Це підтвердило важливість Академії зменшення шкоди як одного з елементів, які позиціонують Україну як лідера у підходах до громадського здоров’я.